Aller au contenu principal

Physiologie de la Nutrition et du Comportement Alimentaire (PNCA)

Présentation du laboratoire

L’objectif des recherches de l’unité PNCA est d’évaluer comment les variations de l’apport protéique, en qualité et en quantité, influent sur la physiologie, le métabolisme et le comportement alimentaire dans différentes situations physiologiques ou physiopathologiques, et quelles en sont les répercussions sur la santé. L’apport en protéines est un facteur déterminant de l’homéostasie corporelle et le rôle de l’apport protéique, en interaction avec les autres nutriments énergétiques, dans les processus d’homéostasie et de rupture d’homéostasie est une question de santé publique. L’établissement de critères de référence de la qualité de l’apport protéique, pour la satisfaction des besoins selon les conditions physiologiques, est une question d’actualité dans le contexte des réflexions sur l’équilibre entre les sources de produits d’origine animale et végétale, et la recherche de nouvelles sources de protéines. Les recherches de l’unité questionnent de manière holistique les répercussions de la transition protéique sur la santé humaine.

Les 20 dernières publications

Titre Auteurs Date de publication Source
Automatic recognition of food bacteria using Raman spectroscopy and chemometrics: A comparative study of multivariate models Omar H. Dib, Christophe B.Y. Cordella 01/05/2023 Vibrational Spectroscopy
No Nutritional Lessons Can Be Learned from a Misspecified and Overrestricted Model with No Sensitivity Analysis François Mariotti, Jean François Huneau, Hélène Fouillet 01/03/2023 Journal of Nutrition
Editorial: Beyond traditional roles for amino acids Francois Mariotti 01/03/2023 Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care
Rats chirp with their mouth full: During an experimental meal, adult male Wistar rats emitted flat ultrasonic vocalisations upon feeding Gaëlle Champeil-Potokar, Léa Kreichati, Olivier Rampin, Isabelle Denis, Nicolas Darcel, Vincent Bombail 06/02/2023 Frontiers in Behavioral Neuroscience
Role of liver AMPK and GCN2 kinases in the control of postprandial protein metabolism in response to mid-term high or low protein intake in mice Tristan Chalvon-Demersay, Claire Gaudichon, Joanna Moro, Patrick C. Even, Nadezda Khodorova, Julien Piedcoq, Daniel Tomé, Dalila Azzout-Marniche 01/02/2023 European Journal of Nutrition
Indispensable Amino Acid Digestibility of Moroccan Fava Bean Using the Dual Isotope Method in Healthy Adults Juliane Calvez, Nadezda Khodorova, Daniel Tomé, Claire Gaudichon 01/02/2023 Journal of Nutrition
Food Consumption, Nutritional Intakes, and the Role of Milk Formulas in Nutrient Adequacy among Young Children from Birth to 2 Years Living in Urban Algeria Alice Busnel 22/01/2023 Public Health Nutrition
Higher adherence to the EAT-Lancet reference diet is associated with higher nutrient adequacy in the NutriNet-Santé cohort: a cross-sectional study François Mariotti 01/01/2023 American Journal of Clinical Nutrition
Nutritionally adequate and environmentally respectful diets are possible for different diet groups: an optimized study from the NutriNet-Santé cohort Carine Barbier 01/12/2022 American Journal of Clinical Nutrition
Intrauterine growth retardation affects liver bile acid metabolism in growing pigs: effects associated with the changes of colonic bile acid derivatives François Blachier 01/12/2022 Journal of Animal Science and Biotechnology
Dual effects of the tryptophan-derived bacterial metabolite indole on colonic epithelial cell metabolism and physiology: comparison with its co-metabolite indoxyl sulfate L. Armand, Masou Fofana, Kristell Couturier-Becavin, Mireille Andriamihaja, François Blachier 01/10/2022 Amino Acids
Dietary amino acids and intestinal microbiota François Blachier 01/10/2022 Amino Acids
Moderate adiposity levels counteract protein metabolism modifications associated with aging in rats Nathalie Atallah, Claire Gaudichon, Dalila Azzout-Marniche, Nadezda Khodorova, Catherine Chaumontet, Julien Piedcoq, Martin Chapelais, Juliane Calvez 01/09/2022 European Journal of Nutrition
Intermittent sucrose solution intake and its schedule of access modulate energy intake and weight gain in response to chronic variable stress in mice Catherine Chaumontet, Nicolas Darcel, Gilles Fromentin, Isabelle Denis 01/09/2022 Appetite
Nutritional labeling modifies meal composition strategies in a computer-based food selection task Lynn Abou Jaoudé, Isabelle Denis, Olga Davidenko, Nicolas Darcel 01/09/2022 Food Quality and Preference
Mitochondrial function in intestinal epithelium homeostasis and modulation in diet-induced obesity Annaïg Lan 01/09/2022 Molecular Metabolism
Short-Term Supplementation of Sodium Nitrate vs. Sodium Chloride Increases Homoarginine Synthesis in Young Men Independent of Exercise Laurianne Dimina, François Mariotti 01/09/2022 International Journal of Molecular Sciences
Probiotics or synbiotics addition to sows’ diets alters colonic microbiome composition and metabolome profiles of offspring pigs François Blachier 17/08/2022 Frontiers in Microbiology
Evaluation of Protein Quality in Humans and Insights on Stable Isotope Approaches to Measure Digestibility - A Review Juliane Calvez, Dalila Azzout-Marniche, Daniel Tomé, Claire Gaudichon 01/07/2022 Advances in nutrition (Bethesda, Md.)
Consumption of Boiled, but Not Grilled, Roasted, or Barbecued Beef Modifies the Urinary Metabolite Profiles in Rats Nadezda Khodorova, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Christophe B.Y. Cordella, Nathalie Locquet, Marion Oberli, Claire Gaudichon 01/06/2022 Molecular Nutrition and Food Research

Nombre de publications du laboratoire par domaine scientifique (2016-2021)

Chaque publication du laboratoire peut être rangée dans une ou plusieurs disciplines scientifiques : la figure ci-dessus présente le nombre de publications du laboratoire pour chaque discipline de la classification ASJC (Elsevier)