Physiologie de la Nutrition et du Comportement Alimentaire

Présentation du laboratoire

L’objectif des recherches de l’unité PNCA est d’évaluer comment les variations de l’apport protéique, en qualité et en quantité, influent sur la physiologie, le métabolisme et le comportement alimentaire dans différentes situations physiologiques ou physiopathologiques, et quelles en sont les répercussions sur la santé. L’apport en protéines est un facteur déterminant de l’homéostasie corporelle et le rôle de l’apport protéique, en interaction avec les autres nutriments énergétiques, dans les processus d’homéostasie et de rupture d’homéostasie est une question de santé publique. L’établissement de critères de référence de la qualité de l’apport protéique, pour la satisfaction des besoins selon les conditions physiologiques, est une question d’actualité dans le contexte des réflexions sur l’équilibre entre les sources de produits d’origine animale et végétale, et la recherche de nouvelles sources de protéines. Les recherches de l’unité questionnent de manière holistique les répercussions de la transition protéique sur la santé humaine.

Les 20 dernières publications

Titre Auteurs Date de publication Source
Dietary supplementation with fermented Mao-tai lees beneficially affects gut microbiota structure and function in pigs François Blachier 01/12/2019 AMB Express
Effects of dietary arginine supplementation in pregnant mares on maternal metabolism, placental structure and function and foal growth Juliane Calvez 01/12/2019 Scientific reports
Hyperosmolar environment and intestinal epithelial cells: impact on mitochondrial oxygen consumption, proliferation, and barrier function in vitro François Blachier, Mireille Andriamihaja, Annaig Lan, ... 01/12/2019 Scientific Reports
Dietary xylo-oligosaccharide supplementation alters gut microbial composition and activity in pigs according to age and dose François Blachier 01/12/2019 AMB Express
Self-declared attitudes and beliefs regarding protein sources are a good prediction of the degree of transition to a low-meat diet in France Jean Francois Huneau, François Mariotti, Olga Davidenko, ... 01/11/2019 Appetite
A 3D-Fluorescence Fingerprinting Approach to Detect Physiological Modifications Induced by Pesticide Poisoning in Apis mellifera: A Preliminary Study Christophe B.Y. Cordella, Alberto Izquierdo-Rodriguez 01/11/2019 Journal of Fluorescence
Dietary protein and amino acids in vegetarian diets—A review François Mariotti 01/11/2019 Nutrients
Animal and Plant Protein Sources and Cardiometabolic Health François Mariotti 01/11/2019 Advances in Nutrition
Protective Effect of an Avocado Peel Polyphenolic Extract Rich in Proanthocyanidins on the Alterations of Colonic Homeostasis Induced by a High-Protein Diet François Blachier, Mireille Andriamihaja, Martin Beaumont 23/10/2019 Journal of Agricultural and Food Chemistry
The postprandial appearance of features of cardiometabolic risk: Acute induction and prevention by nutrients and other dietary substances François Mariotti, Laurianne Dimina 01/09/2019 Nutrients
In vitro impact of amino acid-derived bacterial metabolites on colonocyte mitochondrial activity, oxidative stress response and DNA integrity François Blachier, Mireille Andriamihaja, Annaig Lan, ... 01/08/2019 Biochimica et Biophysica Acta - General Subjects
Exploratory study on the possibility to link gasoline samples sharing a common source after alteration by evaporation or combustion D. Jouan-Rimbaud Bouveresse, Christophe B.Y. Cordella 01/08/2019 Forensic Science International
Mucosal healing progression after acute colitis in François Blachier, Anne Marie Davila, Mireille Andriamihaja, ... 21/07/2019 World Journal of Gastroenterology
The Willingness to Modify Portion Sizes or Eat New Protein Foods Largely Depends on the Dietary Pattern of Protein Intake Jean Francois Huneau, François Mariotti, Olga Davidenko, ... 01/07/2019 Nutrients
Asymmetric and symmetric protein arginine dimethylation: Concept and postprandial effects of high-fat protein meals in healthy overweight men Jean Francois Huneau, François Mariotti 01/07/2019 Nutrients
Effect of a proanthocyanidin-rich polyphenol extract from avocado on the production of amino acid-derived bacterial metabolites and the microbiota composition in rats fed a high-protein diet François Blachier, Mireille Andriamihaja, Martin Beaumont 01/07/2019 Food and Function
Haem iron reshapes colonic luminal environment: Impact on mucosal homeostasis and microbiome through aldehyde formation François Blachier, Anne Marie Davila 06/05/2019 Microbiome
Low-protein and methionine, high-starch diets increase energy intake and expenditure, increase FGF21, decrease IGF-1, and have little effect on adiposity in mice Catherine Chaumontet, Daniel Tomé, Claire Gaudichon, ... 01/05/2019 American journal of physiology. Regulatory, integrative and comparative physiology
Animal and plant proteins: Which effects on cardiometabolic health? François Mariotti 01/05/2019 Medecine des Maladies Metaboliques
Have protein quality indexes evolved? Claire Gaudichon 01/05/2019 Medecine des Maladies Metaboliques