Aller au contenu principal

Economie Publique

Présentation du laboratoire

Les recherches du laboratoire d'économie publique portent sur les politiques publiques et environnementales dans le secteur agricole et agroalimentaire et sur le commerce international. Elles visent à mettre au point des méthodes d'analyse, des modèles de simulation et des outils de réflexion pouvant être utilisés par les décideurs publics en matière de politique économique et plus largement par tous les acteurs de la société.
Les investigations portent sur deux axes, le premier est : Politiques publiques et évolution de l'usage des sols, des productions et des écosystèmes. L'objectif des travaux de cet axe est de développer des outils permettant d'analyser les effets économiques et environnementaux de politiques publiques, et de suggérer des moyens de promouvoir des pratiques socialement préférables dans la mesure où elles prennent en compte le capital naturel et les services écosystémiques. Le second porte sur la sécurité alimentaire. Les travaux de l'axe sécurité alimentaire portent sur trois piliers de la sécurité alimentaire : la disponibilité, la stabilité des marchés et des approvisionnements, et la qualité des aliments.

Les 20 dernières publications

Titre Auteurs Date de publication Source
The dynamics of deforestation and reforestation in a developing economy Julien Wolfersberger 11/06/2022 Environment and Development Economics
Modeling heterogeneous technologies in the presence of sample selection: The case of dairy farms and the adoption of agri-environmental schemes in France K. Hervé Dakpo 01/05/2022 Agricultural Economics
Rational destabilization in commodity markets David Batista Soares 01/03/2022 Journal of Commodity Markets
Is Clean Development Always Possible? The Role of Environmental Policy in Developing Countries in the Presence of Aggregate Demand Spillovers Basak Bayramoglu 01/02/2022 Environmental Modeling and Assessment
Spatial preferences for invasion management: a choice experiment on controlling Ludwigia grandiflora in a French regional park Maia David 01/01/2022 Biological Invasions
Promoting crop pest control by plant diversification in agricultural landscapes: A conceptual framework for analysing feedback loops between agro-ecological and socio-economic effects Frédéric Suffert 01/01/2022 Advances in Ecological Research
Trade-offs between economic, environmental and social sustainability on farms using a latent class frontier efficiency model: Evidence for Spanish crop farms K. Hervé Dakpo 01/01/2022 PLoS ONE
Just a little bit more legumes! Results of an online survey in Europe Stéphan Marette 01/01/2022 International Food and Agribusiness Management Review
Ecological and/or nutritional scores for food traffic‐lights: Results of an online survey conducted on pizza in France Stéphan Marette 01/01/2022 Sustainability
The micro-economic impacts of a ban on glyphosate and its replacement with mechanical weeding in French vineyards Nathalie Delame 01/12/2021 Crop Protection
Ex-ante assessment of the cost-effectiveness of public policies to sequester carbon in soils A. Thomas 01/12/2021 Ecological Economics
Is information a good policy instrument to influence the energy behaviour of households? Caroline Orset 01/10/2021 Energy Economics
Growth and long-run sustainability Vincent Martinet 01/08/2021 Environment and Development Economics
Contrasting processing tomato cultivars unlink yield and pollen viability under heat stress Rotem Zelingher 01/08/2021 AoB PLANTS
The Loop Effect: How Climate Change Impacts the Mitigation Potential of the French Forest Sector Anna Lungarska 18/06/2021 Journal of Forest Economics
Cooperative Management of Ecosystem Services: Coalition Formation, Landscape Structure and Policies Francois Bareille 01/06/2021 Environmental and Resource Economics
Comment: Performance measurement and joint production of intended and unintended outputs K. Hervé Dakpo 01/06/2021 Journal of Productivity Analysis
Consumer preferences for new fermented food products that mix animal and plant protein sources Stéphan Marette 01/06/2021 Food Quality and Preference
Regulation and consumer interest in an antioxidant-enriched ham associated with reduced colorectal cancer risks Stéphan Marette 01/05/2021 Nutrients
Increasing food production and mitigating agricultural greenhouse gas emissions in the European Union: impacts of carbon pricing and calorie production targeting Ancuta Isbasoiu, Pierre Alain Jayet, Stéphane De Cara 01/04/2021 Environmental Economics and Policy Studies

Nombre de publications du laboratoire par domaine scientifique

Chaque publication du laboratoire peut être rangée dans une ou plusieurs disciplines scientifiques : la figure ci-dessus présente le nombre de publications du laboratoire pour chaque discipline de la classification ASJC (Elsevier)