Aller au contenu principal

Economie Publique

Présentation du laboratoire

Les recherches du laboratoire d'économie publique portent sur les politiques publiques et environnementales dans le secteur agricole et agroalimentaire et sur le commerce international. Elles visent à mettre au point des méthodes d'analyse, des modèles de simulation et des outils de réflexion pouvant être utilisés par les décideurs publics en matière de politique économique et plus largement par tous les acteurs de la société.
Les investigations portent sur deux axes, le premier est : Politiques publiques et évolution de l'usage des sols, des productions et des écosystèmes. L'objectif des travaux de cet axe est de développer des outils permettant d'analyser les effets économiques et environnementaux de politiques publiques, et de suggérer des moyens de promouvoir des pratiques socialement préférables dans la mesure où elles prennent en compte le capital naturel et les services écosystémiques. Le second porte sur la sécurité alimentaire. Les travaux de l'axe sécurité alimentaire portent sur trois piliers de la sécurité alimentaire : la disponibilité, la stabilité des marchés et des approvisionnements, et la qualité des aliments.

Les 20 dernières publications

Titre Auteurs Date de publication Source
Contribution of agricultural systems to the bioeconomy in Poland: Integration of willow in the context of a stylised CAP diversification Pierre Alain Jayet 01/12/2020 Land Use Policy
Efficiency comparison of airline groups in Annex 1 and non-Annex 1 countries: A dynamic network DEA approach K. Hervé Dakpo 01/12/2020 Transport Policy
Diversity and potentiality of multi-criteria decision analysis methods for agri-food research Vincent Martinet 01/12/2020 Agronomy for Sustainable Development
Effect of a pleasure-oriented intervention on the nutritional quality of midafternoon snacks and on the relationship between food liking and perceived healthiness within mother-child dyads Stephan Marette 01/09/2020 Food Quality and Preference
Public policy design: Assessing the potential of new collective Agri-Environmental Schemes in the Marais Poitevin wetland region using a participatory approach Maia David 01/09/2020 Land Use Policy
Assessing the long-term impact of agricultural research on productivity: Evidence from France Jean Pierre Butault 01/09/2020 European Review of Agricultural Economics
Decentralisation of agri-environmental policy design Francois Bareille 01/09/2020 European Review of Agricultural Economics
Local and global welfare when regulating organic products: Should local regulation target production or consumption? Stephan Marette 01/07/2020 Sustainability (Switzerland)
Modelling agricultural risk in a large scale positive mathematical programming model Kamel Louhichi 01/01/2020 International Journal of Computational Economics and Econometrics
Understanding farmers' reluctance to reduce pesticide use: A choice experiment Vincent Martinet, Benoît Chèze, Maia David 01/01/2020 Ecological Economics
Export decision under risk José De Sousa 01/01/2020 European Economic Review
Disease dispersion as a spatial interaction: The case of Flavescence Dorée Estelle Gozlan 01/08/2020 Natural Resource Modeling
Willingness-to-Pay for Reshuffling Geographical Indications Stephan Marette 01/02/2020 Journal of Wine Economics
Productive Capacity of Biodiversity: Crop Diversity and Permanent Grasslands in Northwestern France Francois Bareille 01/10/2020 Environmental and Resource Economics
Prioritizing regionalization to enhance interpretation in consequential life cycle assessment: application to alternative transportation scenarios using partial equilibrium economic modeling Laure Patouillard 01/12/2020 International Journal of Life Cycle Assessment
Modelling pollution-generating technologies: A numerical comparison of non-parametric approaches K. Hervé Dakpo 01/01/2020 International Series in Operations Research and Management Science
Climate Change and Irrigation Water: Should the North/South Hierarchy of Impacts on Agricultural Systems Be Reconsidered? Pierre Alain Jayet, Pierre Humblot, Anna Lungarska, ... 01/02/2021 Environmental Modeling and Assessment
Can N<inf>2</inf>O emissions offset the benefits from soil organic carbon storage? Dominique Desbois 01/01/2021 Global Change Biology
Increasing food production and mitigating agricultural greenhouse gas emissions in the European Union: impacts of carbon pricing and calorie production targeting Stéphane De Cara, Pierre Alain Jayet, Ancuta Isbasoiu 01/04/2021 Environmental Economics and Policy Studies
Consumer preferences for new fermented food products that mix animal and plant protein sources Stephan Marette 01/06/2021 Food Quality and Preference

Nombre de publications du laboratoire par domaine scientifique

Chaque publication du laboratoire peut être rangée dans une ou plusieurs disciplines scientifiques : la figure ci-dessus présente le nombre de publications du laboratoire pour chaque discipline de la classification ASJC (Elsevier)